Despre Serviciul de Probatiune

July 8th, 2009


DE LA UN PROIECT PILOT LA EXTINDEREA CONSIDERABILA A ACTIVITATII


Avand in vedere penitenciarele din ce in ce mai aglomerate (pana in 1997, rata medie de incarcerare in Europa era de 150/100.000, iar in Romania, de 225/100.000), a devenit necesara o alternativa practica la pedeapsa cu inchisoarea. Ministerul Justitiei a avut initiativa de a infiinta un sistem de probatiune modern similar cu cel existent in celelalte tari din Europa.

O serie de proiecte pilot au dus in cele din urma la crearea sistemului de probatiune la nivel national in anul 2001, un eveniment care s-a bucurat de intregul sprijin al sistemului judiciar. In prezent, in Romania funtioneaza servicii in 41 de judete coordonate de Directia de Probatiune din cadrul Ministerului Justitiei.

In ultimii ani volumul de lucru a crescut considerabil!


Ce responsabilitati are Serviciul de Probatiune?


 • Contribuie la procesul de individualizare a sanctiunilor si a masurilor impuse de organele judiciare pe durata desfasurarii procesului penal;
 • Pune in executare hotarari judecatoresti prin care se impune persoanei sanctionate penal, respectarea unor masuri si executarea unor obligatii;
 • Mentine o permanenta legatura cu instantele de judecata, informandu-le cu privire la felul in care sunt respectate masurile si executate obligatiile impuse persoanei sanctionate penal;
 • Ofera sprijin persoanei sanctionate penal pentru a depasi anumite nevoi cu care se confrunta si care o pot determina sa comita din nou infractiuni;
 • Implica comunitatea in procesul de supraveghere si reintegrare a persoanelor sanctionate penal, mentinute in probatiune.

.

Ce sunt serviciile de probatiune?


Sunt organisme specializate aflate in subordinea Ministerului Justitiei care functioneaza la nivel national, pe fiecare tribunal. (Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita, Botosani, Brasov, Braila, Bucuresti, Buzau, Caras-Severin, Calarasi, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Satu Mare, Salaj, Sibiu,Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea)

.

Cine lucreaza in serviciile de probatiune?


In serviciile de probatiune sunt angajati consilieri de probatiune, persoane cu studii superioare, licentiate in asistenta sociala, psihologie, pedagogie, drept, sociologie.

Diversitatea pregatirii angajatilor in probatiune garanteaza o abordare multidisciplinara a cazurilor aflate in evidenta.

Ministerul Justitiei acorda o maxima importanta pregatirii initiale si continue a consilierilor de probatiune avand in vedere complexitatea cazurilor cu care acestia se confrunta.


Cu cine lucreaza Serviciul de Probatiune?


Consilierii de probatiune lucreaza in principal cu persoane care au savarsit infractiuni pentru care organele judiciare au solicitat referate de evaluare pe perioada derularii procesului penal si cu cele fata de care instantele au dispus sanctiuni neprivative de libertate.


Care este grupul tinta al interventiei serviciului de probatiune?


 • Invinuiti si inculpati
  • Pentru orice infractiune organele judiciare pot solicita intormirea de referate de evaluare pentru persoana in cauza.
  • Acestea sunt facultative pentru adulti si obligatorii pentru minori

 • Minorii sanctionati cu masura educativa a libertatii supravegheate si adultii pentru care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere
  • Daca judecatorul¬† ia fata de minor masura educativa a libertatii supravegheate, acesta poate sa-l oblige pe minor sa execute una sau mai multe numite obligatii prevazute de codul penal. In acest caz, verificarea modului in care minorul executa aceste obligatii cade in sarcina consilierilor de probatiune.
  • Daca judecatorul a pronuntat o sentinta cu inchisoarea insa considera ca scopul pedepsei poate fi atins si fara privare de libertate, poate suspenda executarea acestei pedepse sub supravegherea serviciului de probatiune. In acest caz consilierul de probatiune verifica modul in care persoana condamnata sub supraveghere respecta masurile si respecta obligatiile prevazute in codul penal, impuse acesteia prin hotarare judecatoreasca.

.

Ce este referatul de evaluare?


Referatul de evaluare este acel document intocmit de consilierul de probatiune la solicitarea judecatorului sau procurorului care instrumenteaza cazul. Referatul de evaluare cuprinde informatii despre:

 • Mediul din care provine persoana evaluata (familie, vecinatate, tipul comunitatii din care face parte);
 • Starea de sanatate, eventuale dependente;
 • Educatie, profesie si felul in care isi petrece timpul liber;
 • Analiza infractiunii din punctul de vedere al cauzelor care au condus la savarsirea acesteia, al atitudinii persoanei evaluate fata de fapta comisa si fata de victima;
 • Analiza resurselor interne (motivatie) si externe (oferite de familie, de comunitatea din care provine) care ar putea sprijini persoana in procesul de schimbare comportamentala;
 • Factori care pot favoriza sau inhiba comportamentul infractional;
 • Perspectivele de reintegrare in societate.

Pentru intocmirea acestor referate, consilierii de probatiune se deplaseaza pe teren, la locuinta persoanei supuse evaluarii si contacteaza si alte surse considerate relevante si obiective din scoala, locul de munca, unitati sanitare etc.

Activitatea de intocmire a referatelor de evaluare este complexa. In afara de identificarea surselor si colectarea informatiilor, rolul consilierului de probatiune este de a determina persoana invinuita sau inculpata sa constientizeze consecintele comportamentului sau infractional si astfel sa provoace primul pas catre schimbarea conduitei.


Ce inseamna supravegherea cazului?


- verificarea de catre consilierul de probatiune a felului in care persoana sanctionata indeplineste dispozitiile instantei de judecata.

Este de asteptat ca persoana condamnata sa se conformeze tuturor masurilor si obligatiilor dispuse de instanta de judecata.

Acestea pot fi multiple si variate, inclusiv prestarea unei activitati neremunerate in folosul comunitatii; participarea la programe educative sau respectarea masurilor de control, asistenta si tratament pentru dezintoxicare.

Pentru a monitoriza indeplinirea acestor masuri au loc intrevederi intre consilierul responsabil de caz si persoana supravegheata, atat la sediul serviciului, cat si la domiciliul persoanei supravegheate sau in locurile in care aceasta isi executa anumite obligatii.

Intrevederea de la sediul serviciului este oportuna nu doar pentru verificarea respectarii obligatiilor ci si pentru identificarea modificarilor ce au intervenit in situatia nevoilor persoanei si motivarea acesteia pentru a se angaja in procesul schimbarii comportamentale.


Asistenta si consiliere


Pentru a sustine persoana condamnata in procesul de supraveghere, au fost realizate programe de lucru, atat individuale cat si de grup, pentru cei care nu au capacitatea de a gasi un loc de munca, o locuinta, de a participa la cursuri de educatie sau de formare profesionala. Unele dintre aceste persoane vor trebui sa fie ajutate sa-si gaseasca motivatia necesara; altele vor avea nevoie sa invete sa respecte normele sociale.

Un consilier cu experienta va facilita acest proces de invatare si de dezvoltare, pentru a sprijini atingerea unui nivel mai ridicat de folosire a abilitatilor de luare a deciziilor.

Nivelul de dependenta de alcool si droguri variaza la nivel national. Serviciul de Probatiune desfasoara activitati de evaluare a naturii dependentei, fie in etapa intocmirii referatului de evaluare, fie ulterior, in timpul supravegherii.

Sunt realizate totodata referiri catre institutiile medicale corespunzatoare, iar participarea la programele acestora este monitorizata de personalul serviciilor de probatiune.

Asistarea si consilierea persoanelor supravegheate nu pot fi realizate decat la cererea acestora. Aceste activitati sunt disponibile si in cadrul comunitatii si in cadrul penitenciarelor.


Victima este importanta!


In intreaga sa activitate, Serviciul de Probatiune are in vedere nevoile victimei. In principal, victimele vor ca infractiunea sa nu se repete, iar activitatea pe care serviciile de probatiune o desfasoara cu persoanele supravegheate are scopul de a reduce numarul victimelor. In acelasi timp, serviciul de probatiune asisgura si asistenta pentru victimele infractiunilor cu violenta.

Atunci cand este solicitata, este oferita si consiliere gratuita victimelor tentativelor de omor, violentelor grave (inclusiv in cadrul familiei), vatamarilor corporale grave; infractiunilor sexuale; relelor tratamente aplicate minorului si traficului de persoane. Consilierea psihologica dureaza trei luni pentru adulti si pana la sase luni pentru minori.

Organizatiile non-guvernamentalepot livra astfel de servicii, fie in parteneriat cu serviciile de probatiune, fie independent, se pot de asemenea oferi si alte forme de asistenta. Pentru a se putea beneficia de aceste servicii gratuite este nevoie ca victima sa depuna plangere scrisa la politie sau parchet.


Programele


Serviciul de Probatiune dezvolta noi programe pentru a-i ajuta pe oameni sa se confrunte cu problemele lor. Aceste programe, bazate pe terapia cognitiv-comportamentala, au rezultate pozitive in multe alte tari.

Abordarea este interactiva, consilierul de probatiune acordand asistenta beneficiarilor pentru ca acestia sa poata identifica ei insisi argumentele pentru schimbare, precum si resursele necesare pentru a o realiza.

Programele sunt derulate fie in grup, fie individual. Membrii unui grup nu invata numai de la consilierul de probatiune care modereaza sesiunile programului, ci si unii de la altii. Acestia vin cu o varietate de experiente care devin exemple bune pentru fiecare participant, pe masura ce isi analizeaza sentimentele, gandurile si atitudinile care le afecteaza sau le schimba comportamentul. Rolul consilierului de probatiune este acela de a-i orientapentru a facilita schimbarea in sens pozitiv.


Sesiuni de grup sau Unu-la-Unu


Programele pot fi livrate si la nivel individual. Programul Unu-la-Unu, care foloseste teorii similare cu cel de grup, ajuta beneficiarii sa inteleaga ca modul in care gandesc determina modul in care actioneaza. Ei identifica acele convingeri care le provoaca probleme si sunt ajutati sa inlocuiasca aceste convingeri negative cu unele pozitive. Beneficiarii programului isi stabilesc de asemenea un set de obiective personale, de a gandi inainte de a actiona, deoarece multe dintre actiunile lor se bazeaza pe prezumtii eronate si nu pe fapte reale. Acestia devin constienti de acele decizii aparent irelevante care pot cauza recidiva. Dezvoltarea unor strategii de evitare a reluarii comportamentului infractional si practicarea acestora zi de zi este foarte importanta. Tehnica rezolvarii de probleme este de asemenea utilizata.


PROBATIUNEA EXISTA PENTRU COMUNITATE, PENTRU FIECARE DINTRE NOI!Contact: probatiune.placename@just.ro